Αδελφοποιήσεις και Σύμφωνα Συνεργασίας με άλλες πόλεις

Οι αδελφοποιήσεις πόλεων αποβλέπουν στη σύσφιξη των διεθνών σχέσεων και έχουν κυρίως πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Οι ανταλλαγές αποστολών και άλλες κοινές εκδηλώσεις των αδελφοποιημένων πόλεων γίνονται μέσα στα πλαίσια των διμερών και των διεθνών συμφωνιών και καθορίζονται από την αρχή της αμοιβαιότητας.

Η πόλη της Ξάνθης έχει αδελφοποιηθεί από το 1984 με τέσσερις πόλεις κι έχει υπογράψει σύμφωνα συνεργασίας με άλλες δύο πόλεις:

 

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

 

gifhorngifhorn3Γκίφχορν Βόρειας Γερμανίας: Βρίσκεται κοντά στο Αννόβερο στο ομοσπονδιακό κρότος της Κάτω Σαξωνίας. Ο πληθυσμός του Γκίφχορν ανέρχεται σε 55.000 κατοίκους εκ των οποίων οι 2.000 είναι Έλληνες, οι οποίοι διαθέτουν οργανωμένη ελληνική κοινότητα. Το Γκίφχορν είναι μια βιομηχανική πόλη, στην περιφέρειά του όμως υπάρχει και αγροτική παραγωγή. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Ξάνθης – Γκίφχορν υπογράφτηκε στις 30.11.1984 από το Δήμαρχο  Κ. Μπένη.

 


new belgradenew belgrade1Νέο Βελιγράδι: Είναι ο μεγαλύτερος από τους 16 Δήμους που αποτελούν την πρωτεύουσα της Σερβίας Βελιγράδι. Το Νέο Βελιγράδι, που κτίστηκε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει 350.000 κατοίκους. Είναι βιομηχανική πόλη όπου εδρεύουν πολλές εταιρείες της Σερβίας. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Ξάνθης – Νέου Βελιγραδίου υπογράφτηκε στις 11.4.1994 από το Δήμαρχο Φ. Αμοιρίδη.

 

   


smolyansmolyan1Σμόλυαν Βουλγαρίας: Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παμπόροβο, της περιοχής Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη). Το Σμόλυαν έχει πληθυσμό 40.000 κατοίκους και είναι αγροτικό και τουριστικό κέντρο. Διαθέτει το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας και πολλά ξενοδοχεία. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Ξάνθης – Σμόλυαν υπογράφτηκε στις 28.6.1995 από το Δήμαρχο Φ. Αμοιρίδη.

 

 


biga01biga02Μπίγκα Τουρκίας: Βρίσκεται στη Μυσία κοντά στην ακτή της Προποντίδας και σε απόσταση 130 χιλιομέτρων περίπου από τον Ελλήσποντο. Πρόκειται για μια πόλη κτισμένη στην περιοχή των αρχαίων και βυζαντινών Πηγών και κοντά στο Γρανικό ποταμό (σήμερα Μπίγκα Τσάι). Στη Μπίγκα σώζεται η παλιά ελληνική συνοικία. Η πόλη έχει 40.000 κατοίκους και βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων, ενώ είναι κέντρο αγροτικής παραγωγής. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Ξάνθης – Μπίγκα υπογράφτηκε στις 28.6.2000 από το Δήμαρχο Μ. Στυλιανίδη.

 

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ:

 

besiktasbesiktas1Μπεσίκτας Τουρκίας: Βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου και ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα της Κωνσταντινούπολης. Ορίζεται ανατολικά από το Βόσπορο, από το προάστιο Σαρίγιερ στα βόρεια, από το Σισλί στα δυτικά και από το Μπέιογλου στα νότια. Πρόκειται για μεγάλο αστικό δήμο με 200.000 κατοίκους, που περιλαμβάνει περιοχές γραφείων και προάστια του Βοσπόρου με ελληνικό ενδιαφέρον. Το σύμφωνο συνεργασίας Ξάνθης- Μπεσίκτας υπογράφτηκε στις 14.12.2007 στην Ξάνθη και στις 21.06.2008 στο Δήμο Μπεσίκτας από το Δήμαρχο Μ. Στυλιανίδη.


 

idalion kyprouidalion kyprou theatrΙδάλιον Κύπρου (Διεθνές Πολιτιστικό Πρωτόκολλο συνεργασίας): Το Δάλι (Ιδάλιον) είναι κωμόπολη της επαρχίας Λευκωσίας και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου. Βρίσκεται στο νότιο μέρος της επαρχίας. Αποτελεί την σύγχρονη κωμόπολη της αρχαίας πόλης του Ιδαλίου. Στο χωριό Δάλι εδρεύει προσωρινά η Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος. Το Ιδάλιον ήταν αρχαία πόλη- βασίλειο της Κύπρου, που βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού χωριού Δάλι, νότια του ποταμού Γιαλιά, 20 χμ. περίπου νότια της Λευκωσίας. Σύμφωνα προς αρχαία παράδοση, το Ιδάλιον εκτίσθη από τον Χαλκάνορα ή Χαλκήνορα, ήρωα του Τρωικού πολέμου, ή κατ' άλλους, ήρωα της Αργοναυτικής εκστρατείας. Στην αρχαία παράδοση, το βασίλειο του Ιδαλίου ήταν ένα από τα βασίλεια της Κύπρου που ιδρύθηκαν από ήρωες Αχαιούς, μετά τα Τρωικά, κι αναφέρεται στις αρχαίες φιλολογικές πηγές μαζί με τις πόλεις-βασίλεια Σαλαμίνα, Νέαν Πάφον, Λάπηθον, Χύτρους, Αίπειαν, Κυρήνειαν, Ακαμαντίδα και Ασίνην, που κτίστηκαν αντιστοίχως από τους Τεύκρον, Αγαπήνορα, Πράξανδρον, Χύτρον, Δημοφώντα, Κηφέα, Ακάμαντα και τους Αργείους. Οι Αργείοι αναφέρεται ότι είχαν ιδρύσει και την πόλη του Κουρίου. Το Διεθνές Πολιτιστικό Πρωτόκολλο συνεργασίας, υπογράφτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 στο Δημαρχείο της Ξάνθης από το Δήμαρχο Ιδαλίου (Κύπρος) Λεόντιο Καλλένο και τον Δήμαρχο  Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο.

Τουριστικά spots

#xanthi tourism

Ορεινή Σταυρούπολη Ξάνθης

× Progressive Web App | Add to Homescreen

To install this Web App in your iPhone/iPad press icon. Progressive Web App | Share Button And then Add to Home Screen.

× Install Web App
Mobile Phone
Offline - No Internet Connection
Offline - No Internet Connection