Ουσιαστικά συμπεράσματα για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αιρετούς, τεχνοκράτες και στελέχη των ΟΤΑ, σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους για μια πιο ποιοτική και αποτελεσματική διοίκηση, για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την ευημερία των πολιτών τους, εξήχθησαν με την ολοκλήρωση του Επιστημονικού Συνεδρίου με κεντρικό θέμα: «Επενδυτικός-Αναπτυξιακός Προγραμματισμός & Διοίκηση Οικονομικών Αξιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που πραγματοποιήθηκε στις 12-15 Μαΐου στην Ξάνθη.
Για τέσσερις ημέρες, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, παρακολούθησαν ένα πυκνό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, όπως σχεδιάστηκε από τους έμπειρους διοργανωτές, που «ακουμπούσε» σε όλα τα πεδία ευθύνης των ΟΤΑ, με στόχο την ενημέρωση στις τρέχουσες εξελίξεις, την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την ενίσχυση της πορείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μια δύσκολη, αλλά γεμάτη ευκαιρίες και δυναμική, περίοδο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης «Κλεισθένης» Μιχάλης Χρηστάκης αποτιμώντας τη διοργάνωση ανέφερε ότι στο Συνέδριο της Ξάνθης σημειώθηκαν αρκετές καινοτομίες, με πρώτη, τις Προσυνεδριακές Εκδηλώσεις για τις Προσωπικές και Κοινωνικές Δεξιότητες των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ίδια ενότητα, για κομβικά ζητήματα Οικονομικής Επιτροπής, που απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από τους συνέδρους. «Θα επιμείνουμε σε αυτό το πεδίο, πιστεύουμε ότι το Προσυνέδριο πρέπει να καθιερωθεί γιατί η ανάγκη της βελτίωσης δεξιοτήτων, μεθοδολογίας στον τρόπο που προσεγγίζουμε τους ανθρώπους, που διοικούμε, που αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις, που κάνουμε διαπραγματεύσεις, είναι συνεχής και ενισχύει την ευελιξία, στοιχείο που πρέπει να χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε.
Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας η οποία εστίασε στα θεσμικά και στα χρηματοοικονομικά ζητήματα των ΟΤΑ, για τα οποία εξήχθησαν συμπεράσματα αλλά δόθηκαν και απαντήσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους της κεντρικής διοίκησης.
Ο πρόεδρος του «Κλεισθένη» δήλωσε εντυπωσιασμένος με την οργανωτική ικανότητα των στελεχών στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, στις εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιήθηκε η πλειοψηφία των Θεματικών Εργαστηρίων της δεύτερης μέρας.
«Ακούσαμε πολύ θετικά σχόλια και για τον σχεδιασμό των ενοτήτων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να εστιάσουν σε τομείς όπως η «Βιομηχανία της Εμπειρίας», που είναι πολύ σημαντική σε οικονομικό επίπεδο, για την επόμενη μέρα. «Όλοι οι Σύνεδροι που ήρθαν εδώ θα μείνουν με την… Εμπειρία της Ξάνθης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, «κρίσιμο στάδιο» της επόμενης μέρας, όπως είπε, είναι τα θέματα της Ύδρευσης-Αποχέτευσης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θεματικό εργαστήριο, που απασχόλησε τους συνέδρους στην Ξάνθη.
Σχετικά με τις συναντήσεις εργασίας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ο κ. Χρηστάκης ανέδειξε τα σημαντικά σημεία, όπως είναι το Δίκτυο των ΠΟΥ, με στόχο για τον επόμενο χρόνο, η δικτύωση να φτάσει στο 90%, από το 60% που είναι σήμερα.
Τέλος, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που υπήρξε με τα στελέχη του ΥΠΕΣ και το περιοδικό Πρόταση, όπου θα υπάρξει σχετική δημοσίευση για το Συνέδριο της Ξάνθης.
Σε ό,τι αφορά το επόμενο Συνέδριο σημείωσε ότι η Επικοινωνία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υλοποίησης του έργου των ΟΤΑ και αποκάλυψε ότι οι εκπρόσωποι του Τύπου και των ΜΜΕ, σε θεσμικό επίπεδο, θα είναι εταίροι, στο επόμενο Συνέδριο, σε μια, όπως επισήμανε, «λειτουργική συνεργασία», σχολιάζοντας πως οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να δουν την κατάσταση μέσα από μια νέα προσέγγιση. «Δυστυχώς, έχουμε πολλά “κουρασμένα παλικάρια” στη δημοσιογραφία, γιατί αδυνατούν να κάνουν αντιληπτό, πόσο παραγωγικό είναι το πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε.
Ο κ. Χρηστάκης ευχαρίστησε τον Δήμο Ξάνθης και τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου, Ηλία Ασκαρίδη για τη συνδρομή του ώστε οι εργασίες του Συνεδρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο να κυλήσουν άψογα, ενώ αναφέρθηκε και στον εθελοντή και εκπαιδευτή εθελοντών Ζεκί Μεμέτ Αλή, έναν άνθρωπο, «εγνωσμένης αξίας», όπως σημείωσε.
Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, τόνισε: «Θα ξανάρθουμε στην Ξάνθη, γιατί πέρα από τον Πολιτισμό, την ομορφιά τη μοναδική αισθητική είναι μια γλυκιά πόλη».
Τη χαρά και την ικανοποίησή της για την άρτια διοργάνωση και την επιτυχή ολοκλήρωση του Επιστημονικού Συνεδρίου κατέθεσε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης Σοφία Ψωμά, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε, με τη λήξη του Συνεδρίου.
Ευχαρίστησε αρχικά τον Δήμαρχο «για τη συνεχή στήριξή του στο έργο που καταβάλλεται στον Δήμο και στην ίδια προσωπικά», αλλά και τους συνδιοργανωτές του επιστημονικού γεγονότος, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» Δρα Μιχάλη Χρηστάκη «που πέρα του σοβαρού έργου που επιτελεί είναι πάντα υποστηρικτικός, ιδίως στους νέους Γενικούς Γραμματείς» και τον Διευθυντή του Φορέα Επιμόρφωσης Στελεχών ΟΤΑ «Forum Training & Consulting» Γιάννη Νικλήτσα, «που προσφέρει άοκνα, τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, μαζί με τους πολύ καλούς συνεργάτες του, εκπαίδευση και κατάρτιση στα στελέχη των ΟΤΑ», καθώς και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Ξάνθης, αιρετούς, στελέχη και εργαζόμενους.
Ο κ. Νικλήτσας μίλησε για το «στοίχημα» της διοργάνωσης, που απαιτεί τον πήχυ να τίθεται πάντα πιο ψηλά. «Σήμερα, από την Ξάνθη, μπορώ να πω ότι αυτό το καταφέραμε», είπε. Ευχαρίστησε τη διοίκηση και τους αντιδημάρχους για την προσπάθεια που έγινε, τη Γενική Γραμματέα του Δήμου, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν «για να κερδίσουμε το στοίχημα», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια συνολική και σκληρή δουλειά που έγινε από τον «Κλεισθένη», τους συνεργάτες του Φορέα και τον Δήμο Ξάνθης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη που, όπως είπε, «έκανε πολύ περισσότερα απ’ όσα είχε δεσμευτεί να κάνει».
Ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης δήλωσε περήφανος για την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, καθώς, όπως είπε «Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και η προσπάθεια που έγινε από όλους ήταν απολύτως επιτυχής», σημειώνοντας πως το Συνέδριο πέτυχε τον σκοπό και τον στόχο του, για την ανάπτυξη των υπηρεσιών των ΟΤΑ, που θα αποτυπωθεί θετικά, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας τους, όσο και στην υλοποίηση των προγραμματικών σχεδιασμών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
«Αύριο είναι μια μέρα ευθύνης όλων υμών που συμμετείχαμε, με ταχύτητα και προτεραιοποίηση να υλοποιήσουμε αυτόν τον σχεδιασμό», τόνισε.
Με αφορμή τις χορηγίες του Συνεδρίου σημείωσε ότι για τους δήμους υπάρχει πεδίο συνεργασίας με τους ιδιώτες, ιδιαίτερα όσοι δραστηριοποιούνται στα όρια των τοπικών κοινωνιών.
Απευθυνόμενος στους Γενικούς Γραμματείς συμβούλευσε υπομονή και επιμονή. «Είναι ένας καινούριος θεσμός, δεν πρέπει να απελπίζεστε -θα βρείτε τον βηματισμό σας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές επισημαίνοντας ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί, συγχαίροντας τους για την άρτια διοργάνωση και την επιτυχή ολοκλήρωση του Συνεδρίου.
Η τετραήμερη επιστημονική συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις τιμητικές πλακέτες προς τους συνδιοργανωτές και τους συνεργάτες, καθώς και με τις αναμνηστικές, τις «οικογενειακές», φωτογραφίες στο μπαλκόνι του Δημαρχιακού Μεγάρου.