Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου: «Κοινό Σύστημα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» - «Joint Water Resources management System for Long-term Efficiency - WRESTLE», στον οποίο συμμετέχουν ως βασικοί εταίροι ο Δήμος Ξάνθης και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης παρακολούθησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης.
Το έργο WRESTLE, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», έχει ως βασικό στόχο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός κοινού συστήματος στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - Βουλγαρίας για την παρακολούθηση και τη βιώσιμη διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.
Βασικός στόχος του συστήματος παρακολούθησης των υδάτων που εγκαθίσταται είναι η ελαχιστοποίηση της κακής χρήσης και της σπατάλης υδάτινων πόρων ή διαρροών και η πρόληψη απρόβλεπτων αστοχιών του υφιστάμενου συστήματος που οδηγούν σε τεράστια απόβλητα, σε ετήσια βάση.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτη Καμαρίδη, τα στελέχη και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, «που εργάστηκαν για την ενεργοποίηση αυτής της συνεργασίας», με την οποία, όπως τόνισε, «σήμερα, έχουμε ένα Σχέδιο Δράσης για την αειφόρο διαχείριση των υδάτων στην περιοχή μας».
Αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, με τον οποίο «επιλύονται χρόνια προβλήματα του τόπου, αναμορφώνοντας την πόλη και τους οικισμούς με ποιοτικές υποδομές για την ύδρευση, με έργα, όπως αυτά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ “Αντώνης Τρίτσης”, ύψους 14.500.000 ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίες αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας -που αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο».
Από την πλευρά του πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, σημείωσε ότι το πρόγραμμα εγκρίθηκε το 2017, «έτρεξε» ωστόσο, επί διοίκησης Μανώλη Τσέπελη, τονίζοντας ότι αξιοποιήθηκε, ώστε να παρουσιάζει, σήμερα, «απτά αποτελέσματα για τον Δήμο Ξάνθης».
Ειδικότερα, εστιάζει στις βελτιωμένες υπηρεσίες για τους καταναλωτές, στη μείωση του κόστους και αύξηση της αποδοτικότητας διαχείρισης για τη ΔΕΥΑΞ, σε έργα ενίσχυσης δυναμικότητας των δικτύων ύδρευσης, έργα αποκατάστασης/ενίσχυσης/επέκτασης/αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης, στην εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα εξοικονόμησης νερού.
Στο πρόγραμμα, με επικεφαλής εταίρο τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ, καθώς και ο Δήμος Kresna και η ΜΚΟ South West Public Information Center από τη Βουλγαρία.