Κτήριο λαϊκού Μακεδονικού χαρακτήρα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης και πολύ αξιόλογο παράδειγμα του τύπου της συμμετρικής παραδοσιακής κατοικίας των μέσων του 19ου αιώνα. Στο εξωτερικό του, χαρακτηριστικά είναι τα σαχνισία του ορόφου. Εσωτερικά υπάρχει πλούσιος ξύλινος και ξυλόγλυπτος διάκοσμος με παραδοσιακά και λόγια στοιχεία.
Εσωτερικά η διάταξη των δωματίων γίνεται κατά τυπικό τρόπο γύρω από την κεντρική σκάλα. Στο εσωτερικό υπάρχουν οροφογραφιές και διακοσμήσεις.
Η Πινακοθήκη φέρει το όνομα "Χρήστος Παυλίδης". Η ονομασία δόθηκε προς τιμή του ζωγράφου της πόλης Χρήστου Παυλίδη, ο οποίος δώρισε 30 περίπου έργα του για την μελλοντική Πινακοθήκη. Μετά τον θάνατο του ζωγράφου, η κληρονόμος του Ζωή Παυλίδη, δώρισε και άλλους πίνακές του στην Πινακοθήκη.
Ψηφιακή Πινακοθήκη είναι μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης για την συλλογή, αποθήκευση, ευρετηρίαση και προβολή των καλλιτεχνικών εκθεμάτων που βρίσκονται στην κατοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης. Συγκεκριμένα με την χρήση τεχνολογιών και μέσων οπτικοποίησης, ψηφιοποιήθηκε η υπάρχουσα συλλογή των έργων, δημιουργήθηκε το αποθετήριο στο οποίο διατηρείται όλο το ψηφιακό υλικό του έργου και προβάλλεται ελεύθερα μέσα από αυτόν τον ιστότοπο.
-
- Ιερές Μονές - Ναοί Ξάνθης
- Εκκλησ. Μουσείο I.Μ. Ξάνθης
- Παλιά Πόλη της Ξάνθης
- Παραδοσιακός οικισμός Σαμακώβ
- Grand Maison - οικία γέννησης Μάνου Χατζιδάκι
- Παζάρι Ξάνθης (Λαϊκή Αγορά Σαββάτου)
- Περιοχή Καπναποθηκών Ξάνθης
- Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
- Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων
- Πινακοθήκη Δήμου Ξάνθης
- Ποταμός Κόσυνθος
- Βυζαντινό κάστρο Ξάνθειας
- Πλατεία Δημοκρατίας (Κεντρική Πλατεία)
- Παλιό Δημαρχείο Ξάνθης (Αρχοντικό Μωϋσή)